Logo

News

Procedury bezpieczeństwa pracy Żłobka Gminnego

07.05.2020

Procedury bezpieczeństwa pracy Żłobka Gminnego w Dydni

 w czasie epidemii oraz zagrożenia zdrowia

 dzieci i pracowników przedszkola.

 

  Na podstawie wytycznych przeciwepidemicznych Głównego Inspektora Sanitarnego z dnia
30 kwietnia 2020r dla przedszkoli, oddziałów przedszkolnych w szkole podstawowej i innych form wychowania przedszkolnego i instytucji opieki nad dziećmi w wieku do lat 3, wydane na podstawie art.8a ust.5 pkt 2 ustawy z dnia 14 marca 1985r o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz.U. z 2019r poz.59, oraz z 2020r, poz. 322, 374 i 567)

 

Organizacja pracy

  1. Żłobek rozpoczyna swoją działalność z dniem 11 maja 2020r po przerwie
    w funkcjonowaniu od 16 marca 2020r spowodowanej epidemią koronawirusa.
  2. W sali nie może przebywać więcej niż 1 dziecko( wliczając w to opiekunów)  na 4 m2.
  3. W jednej grupie przebywają dzieci zbliżone wiekowo.
  4. W salach, w których przebywają dzieci znajdują się tylko takie sprzęty, zabawki, przybory, przyrządy sportowe, które dają się łatwo zdezynfekować i wyczyścić.
  5. Opiekunowie dzieci starają się zachowywać dystans między sobą min. 1,5 m.
  6. Dzieciom nie wolno przynosić do żłobka swoich zabawek, przytulanek z domu, jak również wynosić ze żłobka  prac artystycznych czy innych wytworów pracy.
  7. Dziecko do żłobka przyprowadza rodzic lub inny opiekun, zabezpieczony w rękawiczki
     i maseczkę z zachowaniem min. 2-metrowego dystansu od innych dzieci, rodziców, opiekunów.
  8. Rodzice wchodzą do żłobka tylko do wiatrołapu, gdzie po pomiarze dziecku temperatury, dziecko przejmuje opiekun i wprowadza do szatni.
  9. Pomiary temperatury dzieci i opiekunów notowane są w kartach temperatur.
  10. W określonym miejscu dostępne są numery telefonów konieczne do szybkiej komunikacji
    z rodzicami.
  11. Do żłobka przyprowadzane są tylko zdrowe dzieci, bez jakichkolwiek objawów chorobowych.
  12. Mierzenie temperatury odbywa się za zgoda rodziców termometrem bezdotykowym.
  13. W przypadku stwierdzenia podwyższonej temperatury oraz występujących objawów chorobowych ( kaszel, katar, biegunka, wysypki, itp.) dziecko zostaje cofnięte do domu.
  14.  W szatni dziecko zmienia strój domowy na strój żłobka przy wyjściu strój żłobkowy na strój domowy.
  15. Dzieci zajmują w szatni półki z zachowaniem dystansu.
  16. Dzieci do żłobka przyprowadzają tylko zdrowi rodzice/opiekunowie. Zaleca się aby
     w miarę możliwości były to te same osoby.
  17. Nie wolno przyprowadzać dziecka do placówki, w rodzinie którego są osoby przebywające na kwarantannie lub w izolacji domowej.
  18. Do żłobka nie wolno wchodzić osobom postronnym bez istotnej potrzeby.
  19. Sale są wietrzone często, podczas zajęć, wyjść z budynku, wyjść do łazienki (co godzinę).
  20. W miarę możliwości ( ładna pogoda) dzieci często wychodzą na plac zabaw.
  21. Organizacja wyjść zapewni przebywanie na placu zabaw i placu przed budynkiem tylko grupie żłobka.
  22. Po zejściu grupy z placu zabaw sprzęty i urządzenia są dezynfekowane.
  23. Nie będą organizowane spacery i wyjścia poza teren żłobka.
  24. Z placu zabaw mogą korzystać wyłącznie dzieci pod opiekąopiekunów  podczas zajęć w żłobku.
  25. Rodzice dzieci korzystających z usługżłobka w czasie sanitarnego rygoru zostaną zobligowani do zapoznania się z obowiązującymi procedurami, przepisami  prawa i podpisania odpowiednich dokumentów.

Żywienie dzieci

  1. Poza ogólną procedura uwzględnioną w HACCP zaleca się aby na terenie kuchni oraz zmywalni przebywała tylko jedna osoba.
  2. W pracy kuchni żłobka będzie położony duży nacisk na higienę pracy( środki ochrony osobistej pracowników, mycie i dezynfekcja stanowisk pracy, sprzętu, opakowań dostarczanych produktów, naczyń) jak również dystans stanowisk pracy.
  3. Czynności związane z przygotowaniem posiłków wykonywane są w maseczce ochronnej, fartuchu oraz w rękawiczkach jednorazowych.
  4. Do kuchni nie wchodzą osoby z personelu opiekuńczego i pozostała obsługa oraz osoby postronne.
  5. Dostawcy towaru przekazują towar intendentowi  przed wejściem do kuchni (przedsionek).
  6. Przy wydawaniu posiłków pracownicy kuchni nie maja kontaktu bezpośredniego
     z dziećmi.
  7. Posiłki dzieci będą spożywać w salach, w których przebywają z zachowaniem bezpiecznego dystansu.
  8. Podwieczorki dzieci spożywają na terenie żłobka.
  9. Przed i po posiłku blaty stolików są myte i dezynfekowane.
  10. Naczynia są myte i wyparzane w zmywarko- wyparzarce.

Higiena i dezynfekcja pomieszczeń

  1. Przed wejściem do budynku obowiązuje obowiązkowa dezynfekcja rąk (dostępna informacja).
  2. Dzieci i wszyscy pracownicy żłobka często myją ręce a pracownicy dodatkowo dezynfekują.
  3. Prace porządkowe są monitorowane pod kątem wysokiej higieny i dezynfekcji powierzchni dotykowych, powierzchni płaskich, ze szczególnym naciskiem na miejsca najbardziej dostępne.
  4. Pomieszczenia dezynfekowane są wietrzone przez okres czasu zalecany przez producenta środków używanych do dezynfekcji.

Środki i metody ochrony osobistej pracowników

  1. Do pracy przychodzą tylko zdrowi pracownicy, bez jakichkolwiek objawów chorobowych.
  2. Pracownicy żłobka zobowiązani są do pomiaru temperatury przed wyjściem do pracy oraz raz w ciągu dnia.
  3. Pracownicy żłobka są zaopatrzeni w odzież ochronną, maseczki, rękawiczki.
  4. Pranie odzieży ochronnej odbywa się na terenie żłobka.
  5. W razie konieczności wyjścia pracownika z kuchni, z sali , czy wejścia osoby trzeciej zakładane są jednorazowe fartuchy ochronne, maseczki, rękawiczki.
  6. W pomieszczeniach sanitarnych dostępne są w widocznym miejscu zasady prawidłowego mycia rąk a przy dozownikach do dezynfekcji instrukcje.
  7. Łazienki i toalety są  dezynfekowane na bieżąco.

Postępowanie w przypadku podejrzenia zakażenia u dziecka lub pracownika

  1. W budynku żłobka zostało przygotowane i oznaczone pomieszczenie do izolacji osoby, u której wystąpiły objawy chorobowe.
  2. W pomieszczeniach izolacji znajdują się środki ochrony osobistej (fartuchy, rękawiczki, maseczki) oraz płyny do dezynfekcji.
  3. W przypadku konieczności odizolowania dziecka niezwłocznie zostają poinformowani o tym fakcie rodzice.
  4. Rodzice powinni jak najszybciej odebrać dziecko ze żłobka i poinformować osobiście sanepid oraz zastosować się do poleceń wydanych przez stację sanitarno-epidemiologiczną.

        Procedura postępowania w razie podejrzenia zakażenia koronawirusem lub zachorowania na COVID-19

  1. Każdy pracownik zna procedurę postępowania w przypadku zakażenia koronawirusem (podpis pracownika).
  2. W razie wystąpienia niepokojących objawów w domu nie mogą przychodzić do pracy. Powinni skontaktować się ze stacją sanitarno-epidemiologiczną, oddziałem zakaźnym a w razie pogarszania się zdrowia z numerem 999 lub 112
    i poinformować, że mogą być zarażeni koronawirusem.
  3. W razie wystąpienia niepokojących objawów u pracownika będącego w pracy, należy odsunąć go od wykonywanej pracy, odizolować w pomieszczeniu izolacji. Należy wstrzymać przyjmowanie dzieci do żłobka, powiadomić właściwą stację sanitarno-epidemiologiczną i stosować się do wydawanych instrukcji
    i poleceń służb.
  4. Należy ustalić listę osób kontaktujących się z osobą podejrzaną o zakażenie.
  5. Obszar, w którym poruszała się osoba zakażona należy wysprzątać i zdezynfekować wszystkie powierzchnie dotykowe.
  6. Należy stosować się do poleceń i zaleceń czy należy wdrożyć dodatkowe procedury.
  7. W żłobku w określonym miejscu zostały wywieszone numery telefonów, w tym stacji sanitarno-epidemiologicznej oraz służb medycznych.
  8. W żłobku na bieżąco śledzone są informacje Głównego Inspektora Sanitarnego
     i Ministra Zdrowia, dostępne na stronach gis.gov.pl lub gov.pl/web/koronawirus                   a także przepisy obowiązującego prawa.

Procedury bezpieczeństwa pracy Gminnego Żłobka w Dydni

w czasie epidemii oraz zagrożenia zdrowia dla rodziców.

Na podstawie wytycznych przeciwepidemicznych Głównego Inspektora Sanitarnego z dnia
30 kwietnia 2020r dla przedszkoli, oddziałów przedszkolnych w szkole podstawowej i innych form wychowania przedszkolnego i instytucji opieki nad dziećmi w wieku do lat 3, wydane na podstawie art.8a ust.5 pkt 2 ustawy z dnia 14 marca 1985r o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz.U. z 2019r poz.59, oraz z 2020r, poz. 322, 374 i 567)

  1. Do żłobka przyprowadzane są tylko zdrowe dzieci, bez jakichkolwiek objawów chorobowych
  2. Dziecko przyprowadzane jest przez zdrowych rodziców i opiekunów.
  3. Dziecko do żłobka przyprowadza rodzic lub inny opiekun, zabezpieczony
    w rękawiczki i maseczkę z zachowaniem min. 2-metrowego dystansu od innych dzieci, rodziców, opiekunów.
  4. Rodzic ma obowiązek dezynfekować ręce przed wejściem do budynku i po jego opuszczeniu.
  5. Przyprowadzając dziecko rodzic dzwoni dzwonkiem i czeka na opiekuna, który zabierze dziecko do szatni.
  6. Przy odbiorze dziecka, rodzic również dzwoni dzwonkiem i czeka na przyprowadzenie dziecka.
  7. Czytnik obsługuje tylko rodzic po uprzednim zdezynfekowaniu rąk.
  8. Rodzice wchodzą do żłobka tylko do korytarza/wiatrołapu, gdzie po pomiarze dziecku temperatury, dziecko przejmuje pomoc nauczyciela i wprowadza do szatni.
  9. Dziecko w szatni zmienia strój, w którym przyszedł, na strój żłobkowy, a przy wyjściu do domu ze żłobkowego na domowy. 
  10. Na teren budynku Żłobka wpuszczane jest tylko jedno dziecko. Następne wpuszczane jest gdy poprzednie opuści szatnię. Podobnie podczas odbioru dzieci.
  11. W przypadku gdy dzieci przebywają na placu zabaw, rodzic czeka na odbiór dziecka przy głównych drzwiach wejściowych do budynku.
  12. Obowiązuje systematyczne uzupełnianie ubrań, uwzględniając 2 dniowe wyprzedzenie.
  13. Dzieciom nie wolno przynosić do żłobka swoich zabawek, przytulanek czy innych zbędnych rzeczy z domu, jak również wynosić ze żłobka prac artystycznych czy innych wytworów pracy.
  14. W ramach szybkiej komunikacji pracownicy mogą kontaktować się z rodzicami. Prosimy o częste sprawdzanie połączeń.
  15. Po wyjściu ze żłobka rodzice i dzieci mają bezwzględny zakaz udawania się na plac zabaw.
  16. Podwieczorki będą zjadane tylko w żłobku (nie ma na wynos).
  17. W przypadku stwierdzenia podwyższonej temperatury oraz występujących objawów chorobowych ( kaszel, katar, biegunka, wysypki, itp.) dziecko zostaje cofnięte do domu.
  18. W przypadku konieczności odizolowania dziecka niezwłocznie zostają poinformowani
    o tym fakcie rodzice.
  19. Rodzice powinni jak najszybciej odebrać dziecko ze żłobka i poinformować osobiście sanepid oraz zastosować się do poleceń wydanych przez stację sanitarno-epidemiologiczną.
  20. Rodzice zobowiązani są do codziennego informowania opiekunów o stanie zdrowia dziecka oraz do podania informacji, czy ktoś z jego otoczenia nie został objęty kwarantanną i w ciągu ostatnich 14 dni nie wrócił z zagrożonych terenów.
  21. Rodzice i opiekunowie dzieci zobowiązani się do ścisłego stosowania i przestrzegania procedur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZAPRASZAMY

Tel: 13 430 32 53

Skrzynka na sygnały

Wypełnij Odpowiedzi

Samorządowe Przedszkole w Dydni
Numery telefonów:
Grupa I
798962708
Grupa II
13 430 32 53
Grupa III
789 023 190
Przedszkolna kuchnia
789 028 880
 
 
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: od 6:30 do 15:30

Zobacz również

wersja językowa

Kalendarz

grudzień 2021
Pn
Wt
Śr
Cz
Pt
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Zegar

  • :
  • :
Akceptuję

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.