Posiłki
POSIŁKI
Przedszkole proponuje dzieciom trzy planowe posiłki.
Śniadanie:
Zupa mleczna, płatki owsiane, kukurydziane z mlekiem, musli z mlekiem, sałatka jarzynowa, kolorowe kanapki z różnego rodzaju pieczywa (chleb pszenny, chleb razowy, chleb pszenno-żytni, chleb „tościk”, bułka razowa, bułka pszenna, chałka)z wędliną, serem żółtym, serem białym( ze szczypiorkiem), dżemem, pastami rybnymi, jajkiem, miodem, oraz warzywami sezonowymi (pomidor, ogórek, sałata, papryka, itp.)
Do picia herbata, mleko, kakao, kawa zbożowa z mlekiem.
Obiad:
I danie:
Zupa : jarzynowa, pomidorowa, cebulowa, kalafiorowa, szpinakowa, ogonowa, fasolowa, grochowa, grzybowa, pieczarkowa, krupnik, barszcz czerwony, barszcz biały, kapuśniak, rosół, żurek.
II danie:
Dania mięsne: piersi z kurczaka w panierce, pulpeciki w sosie pomidorowym, kotleciki mięsne, gulasz wieprzowy, schab pieczony, filet w warzywach, bitki, zrazy w sosie pieczarkowym, spaghetti.
Dodatki :
- ziemniaki duszone, frytki pieczone, kasza gryczana, kasza jęczmienna,
- surówki (z kapusty kiszonej, z kapusty czerwonej, z kapusty pekińskiej, buraki ćwikłowe, warzywa na parze, marchew z jabłkiem i rodzynkami), sałatki (wielowarzywna, z zielonym pomidorem i papryką), warzywa duszone, kompot, napar owocowy.
Dania jarskie : placki ziemniaczane, pierogi leniwe, pierogi ruskie, racuszki z jabłkami, kluski z serem, łazanki z kapustą, ryż zapiekany, ryż z musem truskawkowym, kluski śląskie, naleśniki z nadzieniem serowym, dżemem, jajko sadzone, kotleciki z jajek, kopytka, zapiekanka warzywna.
Podwieczorek:
Kolorowe kanapki z różnego rodzaju pieczywa, bułeczki drożdżowe, jogurt, kisiel, budyń, owoce sezonowe, galaretka z owocami i bitą śmietaną, deser z kaszy manny.
Do picia herbata owocowa, woda miodowa lub kompot.
Między posiłkami podajemy owoce.
Nasze przedszkole utrwala dobre zwyczaje żywieniowe. Dieta dzieci jest urozmaicona i lekkostrawna. Przeważają potrawy gotowane, pieczone i duszone - bardzo rzadko smażone. Potrawy przygotowywane są z produktów wysokiej jakości z ograniczeniem spożycia soli i cukru. Przedszkole prowadzi żywienie dzieci zgodnie z normami sanitarnymi uwzględniając indywidualne potrzeby żywieniowe dzieci (uwzględniamy dietetyczne zalecenia lekarskie, a także po ustaleniach z rodzicami, na miarę możliwości przedszkola, indywidualne upodobania dzieci). W przedszkolu posiłki nie są limitowane, dzieci jedzą tyle, ile chcą zjeść. Zawsze mogą poprosić o dokładkę. Nie zmuszamy dzieci do jedzenia, dbamy natomiast, aby nasze przedszkolaki odżywiały się zdrowo. Dzieci uczą się samodzielności podczas posiłków np.: przygotowywanie kanapek, nakrywanie do stołu, odnoszenie naczyń. Wspólne posiłki są okazją do spróbowania różnorodnych dań jak również kształtowania dobrych manier przy stole.